İşitme azlığına neden olabilecek birçok unsur vardır. Bunlarında başında çocukluk dönemlerinde kulakta sıvı birikmesi işitme problemlerine yol açabilmekte. Bu sorunun büyümemesi içinde kulak zarına uygulanacak tüp takılması kolaylıkla çözmektedir. Kulak zarına takılan bu tüp, orta kulakla dış ortam arasındaki basıncın dengelenmesini sağlar ve geçici süreliğine görevini yeterli düzeyde yapamayan östaki borusunun işlevini görür.
Kulak tüpü ameliyatında kullanılan malzemeler şunladır:
· Silikon Tüpler: Silikondan yapılan bu aletler en çok kullanılan türdür. Silikon, vücuda uyumlu ir malzeme olması sebebi ile çoğunlukla tercih edilir.
· Florürsilin Tüpler: Florürsilin, kulak zarının üzerine yerleştirilen ve zaman içerisinde kendiliğinden dökülen bir maddeyi içeren cihazdır. Kısa süreli ya da geçici kullanımlar için uygundur.
· Metal Tüpler: Bazı durumlarda metal tüpler kalıcı bir çözüm için kullanılabilir. Genellikle paslanmaz çelik ya da titanyumdan yapılır ve uzun süreli kullanımlar için uygundur.
Kulak Tüpü Neye Benze?
Kulak tüpleri birbirlerinde farklı dizaynlara sahiptir. En yaygın olarak kullanılanların şekli iplik makarasına benzer. Kulak havalandırma tüplerinde iplik makarasının ortasında bulunan kanal gibi delik, orta kulağa hava giriş çıkışının gerçekleşmesini sağlar. Böylece östaki tüpü dışında ikinci bir yolla havalanması sağlanır.
İplik makarasına benzer şekilde olan tüpler, zarın arkasında ve önünde iki yöne ayrılır. Ortada olan bir boğumdur. Boğumlu kısmın her iki taraşındaki geniş bölümlerine ise kanat denilir. Tüp kulak zarına yerleştirildiğinde orta kulak tarafında kalan kanadın geniş olanları mevcut. Geniş olan kısım kulak tarafından kolayca atılamaz.
Bir diğeri ise T şeklinde olanlardır. T harfinin sapı boyunca bir hortum gibi kanal vardır. T harfinin üstteki sağa ve sola ayrılan kanat gibi esnek şekildedir. T-tüpler yerleştirildiği zaman kanatları orta kulak tarafında kalır. Böylece kulak onu atamaz ve tüpten kurtulamaz. Çıkartılması durumunda ise bunu hekimler gerçekleştirebilmekte.
Kulak Tüpü Ne Kadar Süre Kulakta Kalır?
Takılan tüpe göre kulakta kalma süresi değişebilmekte. Geçici olduğu ve havalanmanın 3-5 ay içerisinde normale döneceği durumlarda uzun süre kalmaz. Bu durumlarda kulağın kısa vadede kurtulacağı maddelerden yapılan tüpler kullanılır. Genizde kanser olması ve tedavinin yıllarca sürebileceği durumda ise uzun süre kalacak bir tüp kullanılır. Devamlı olarak havalanmanın devam etmesi için kulağın tüpü kolayca dışarı atamayacağı malzemelerden üretilenler tercih edilir.
Çocuklar genellikle geniz etine bağlı sorunlarda vücuda en yabancı yapılabilecek propilen olarak bilinen bir çeşit plastikten üretilen basit, çabuk kulaktan atılabilen bir tüp takılır. Bu tüp ise 5-6 ay içinde kulaktan atılımı gerçekleşebilmekte. Uzun süreli bir hava akımının gerçekleşmesi için silikon, altın, özel şekiller verilmiş olan tüpler tercih edilir.