Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Yüzün estetik açıdan güzel görünmesinde en etkili bölümlerden biri de çenedir. Olması gerekenden daha büyük, daha küçük, daha dar ya da daha geniş bir çene görünümü maalesef yüz estetiğini de bozuyor. Çene estetiği çeneye yüz şeklinde uygun bir görünüm kazandırmak için gerçekleştirilen operasyondur. Mentoplasti olarak adlandırılan çene estetiği ameliyatlarında çenedeki şekil bozuklukları da giderilebiliyor. Bu nedenle kaza ya da benzeri durumlar nedeniyle bozulan çene şekline yeniden eski görünümünü kazandırmak amacıyla da çene estetiği ameliyatı yapılabiliyor.

Ankara Çene Estetiği

Kimler Çene Estetiği Ameliyatı Yaptırabilir?

Çene şeklinden rahatsız olan ve ameliyata engel olabilecek bir sağlık sorunu bulunmayan herkes çene estetiği ameliyatı yaptırabiliyor. Elbette  herhangi bir nedenle zorunlu olması dışında 18 yaşından önce bu ameliyatın yaptırılmasını tavsiye etmiyoruz. Aynı zamanda hamileler ve emziren annelerde ameliyat için emzirme döneminde geçmesini beklemek durumundadır. Çünkü gebelik ve emzirme döneminde de çene estetiği ameliyatı yapılmıyor.

Çene Estetiği Ameliyatı İle Birlikte Farklı Estetik Ameliyatlar da Yapılabilir Mi?

Çene estetiği ile birlikte kaş kaldırma ya da burun estetiği ameliyatı da yapılabiliyor. Bunun dışında yüz  kontürlerini düzeltmek amacıyla basit ameliyatlar da yapılabilir. Ancak çene bölgesinde şekil bozukluğunu düzeltmek amacıyla bir ameliyat gerçekleştirileceği için aynı operasyonda  çene kemiklerini de ilgilendiren farklı bir müdahalenin yapılması mümkün olmaz.

Çene Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ankara çene estetiği için lokal anestezi tavsiye edilmiyor. Çene estetiği nasıl yapılır sorusuna cevap verirsek; çene estetiği ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatta nasıl bir müdahale gerçekleştirileceğini bağlı olarak operasyonun süresi 1  ila 3 saat arasında değişebilir. Eğer ameliyat esnasında farklı bir müdahalede bulunulacaksa elbette ameliyatın süresi uzayacaktır. Ameliyat esnasında şekil bozukluğunun giderilmesi için çenenin hemen altında bulunan kat izinden kesin uygulanabilir. Aynı zamanda çenenin büyütülmesi ya da küçültülmesi gerektiğinde ağız içerisine de kesi uygulanabiliyor. Gerekli şeklin çene bölgesine kazandırılması için çene kemiğinin bir bölümü çıkarılabilir ya da fazla doku alınabilir. Çenenin küçük olması nedeniyle ameliyat yapılıyorsa yağ dokusu enjeksiyonu ya da protez kullanımı gibi yöntemler de tercih edilebiliyor. Ardından dikiş uygulaması ile ameliyat yerleri kapatılır.

Çene Estetiği Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?

Ameliyat esnasında nereye kesi uygulandığına bağlı olarak izin kalıp kalmayacağı da değişiyor. Eğer ağız içerisine kesi uygulandıysa  ameliyat izi kalmaz. Ancak çenenin dışına, çene kat izine uygulanan kesi durumunda çok hafif olmak kaydıyla iz kalabilir. Ameliyatlardan sonra vücutta izin ne derecede görünür şekilde kalacağı kişinin genetik yapısıyla da çok yakından ilgilidir. Bazı hastalarımızda ameliyat izi yok denecek kadar az kalabiliyor.

Çene Estetiği Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıl?

Ameliyatın ardından hastanın bir gün klinik istirahat etmesi gerekebilir. Genellikle hastanın kendini çok iyi hissettiği durumlarda aynı gün taburcu da edebiliyoruz. İlk 1 hafta boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Bu dönemde doktor tarafından tavsiye edilen gargara ve ilaçların düzenli olarak kullanılması son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ay boyunca baş bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerek. Aynı zamanda spor ve egzersize de 1 ay boyunca ara vermelisiniz. Morluk ve şişlik hafif düzeyde olacaktır. İlk 1 hafta boyunca morluk ve ödemi azaltmak için baş bölgesi yukarıda kalacak şekilde uykuya yatılmasında fayda var. Aynı zamanda ara ara soğuk kompres uygulanarak da morluk ve ödemin minimum seviyeye çekilmesi mümkün olabiliyor. Elbette pek çok estetik ameliyatı nazaran daha ağır geçen bir ameliyat olduğundan hafif düzeyde ağrı olabilir. Ağrı kesici ilaç kullanımı ile hastanın günlük hayatının olumsuz etkilenmesini önleyebiliyoruz.

Çene Ucu Törpüleme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çenelerinin boyutları normalden daha uzun olan kişilere, çene ucu törpüleme ameliyatı yapılarak bu sorun giderilmektedir. Ameliyat 20 yaşından sonra yapılıyor, bunun sebebi ise çenenin şeklinin tam olarak belirlenmesi beklenir.

Ameliyat, sorunlu bölgeden ufak bir kesit açılarak ve özel ekipmanlarla çenenin fazla kısmının törpülenmesi ile gerçekleşir. Törpüleme işlemi içeriden veya dışarıdan 2 cm. civarında açılan kesit sayesinde yapılmaktadır. Her iki yöntemde de belirgin bir iz kalmamaktadır. Genel anestezi ve tam teşekküllü ameliyat ortamlarında gerçekleştirilen operasyon, ortalama 2 saat civarında tamamlanmaktadır.

Ameliyat sonrasında oluşacak ağrılar için ağrı kesiciler verilmektedir. törpülenen bölge ile yüz kısımlarında hafif şişlik ve morarmalar olsa da, kısa sürede geçmektedir. Hasta, ameliyattan sonra iki hafta dinlenmelidir.

Çenemdeki Sorunu Nasıl Fark Edebilirim?

Çene belki de vücudumuzun en önemli yerlerinden biridir. Hem yüzümüzün görüntüsünü oluşturmaktadır hem de hayatımızın kalitesi için oldukça önemlidir. Fakat bazen çenemizde sorunlar çıkabilir ve bu sorunları anlayamayabiliriz. Çenemizde herhangi bir sorunun olduğunu anlayabilmemiz için bazı durumlar bulunmaktadır.

Bunlar ise şunlardır:

  • Çene hayattaki temel ihtiyacımızı yerine getirmektedir. Mesela yemek yemek gibi. En önemli sorunlardan bir tanesi de budur aslında. Eğer yemek yerken çenenizde bir aksama ya da bu temel görevi yerine getirememek gibi bir problem varsa çenenizde sorun olabilir.
  • Diğer önemli sorun ise çenenizin önde olmasıdır. Eğer böyle bir durum varsa çenenizde sorun olabilir.
  • Çeneniz geride ise ya da asimetrisi bozuk ise çenenizde sorun olabilir.
  • Eğer çene eklem ağrıları çekiyorsanız ayrıca çene eklem ağrıları dışında dişlerinizin birbiri üstüne geldiğini düşünüyorsanız veya diş gıcırdatması oluyorsa çenenizde sorun olabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz problemler sizde veya çocuğunuzda bulunmaktaysa veya başka bir kişide bulunmaktaysa mutlaka bir çene cerrahına görünmeniz gerekmektedir.

Çene Ameliyatı Fiyatları

Çene ameliyatları diğer estetik operasyonlara göre nispeten zorlu olabilir. Daha uzun iyileşme süreci, yemek yeme ve konuşmada bir süre güçlük çekilmesi çene ameliyatları sonrası karşılaşılan durumlardır. Bulunduğunuz şehirdeki hekimlerden fiyat alabilir, ağız yapınıza göre hangi çene ameliyatı gerekiyorsa onun için fiyat bilgisi isteyebilirsiniz. Bulunduğunuz şehre, hekiminize göre fiyatın farklılık gösterebileceğini belirtelim.

Kaç Tip Estetik Çene Ameliyatı Vardır?

Günümüzde sıkça tercih edilen estetik çene ameliyatları, genel olarak 3 farklı operasyon türüne sahiptir. Bu operasyon türlerinin ilki, ülkemizde de sıkça karşılaşılmakta olan çenenin kafa yapısına göre önde olması durumudur. Bu gibi senaryolarda hastadan tomografi örnekleri istenerek kafa yapısı incelenir ve önde olan çene dokusu, geriye alınmak üzere hazırlıklar tamamlanmaktadır.

İkinci estetik çene ameliyatı türü ise, çenenin kafa yapısına göre geride olması durumudur. Bu çene operasyonlarında duruma göre ekstra dolgu maddesi kullanarak ve germe işlemi tedavisi uygulanarak geri olan çene yapısı, kafatası ile denkleştirilerek işlem tamamlanmaktadır. İki cerrahi operasyonda günümüzde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Çene Büyütme Ameliyatı Nedir?

Kişinin yüz estetiğinin dengelenmesi, asimetrinin ortadan kaldırılması için yapılan çene büyütme ameliyatlarında hastanın çene kemiği büyütülür. Çene kemiğinin genişletilmesi için “çene implantı” adı verilen aparatlar ameliyat sırasında kullanılır. Diğer çene ameliyatları gibi ortalama 2-3 saat aralığında tamamlanan operasyon sonrası iyileşme süreci de diğer ameliyatlar ile benzerdir.

Üst Çene Genişletme Ameliyatı Nedir?

Üst çene bozukluklukları kişide beslenme, nefes almada zorluk gibi birçok probleme yol açabilir. Genetik faktörler, çocuklukta parmak emme, dişlerin kontrolsüz çekilmesi vs. gibi durumlardan ötürü üst çene dar olabilir. Cerrahi işlem, üst çeneye kesi uygulanarak gerekli plakların yerleştirilmesi şeklinde yapılır.

Çene Ucu Ameliyatı Ne İşe Yarar?

Kişilerin bazen estetik görünümlerinden rahatsız olmaları bazen ise yemek yerken ya da konulurken sorun yaşaması gibi sağlık problemler çenelerinin konumu ile ilgili olabilmektedir. Bu problemler karşısında çene ucu ameliyatı tedavisi kullanılarak kişini hayatına rahat bir şekilde devam etmesi sağlanır. Çene ucu ameliyatında aslında problem ne ise buna uygun yol haritası çizilmeye ve sorun tedavi edilmeye gayret gösterilir.

Kişilerin çene ucu ameliyatına müracaat etmelerinin başlıca sebebi çenelerinin olması gerekenden geride ve küçük olmasıdır. Bu rahatsızlıklarda dolgu yöntemi de kullanılabilmektedir. Çene ucu ameliyatları çok büyük ve komplike ameliyatlar olmamakla beraber öncesinde uzman bir doktor ile beraber yapılan iyi bir planlamaya ihtiyaç vardır.

Çene Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeneye alt veya üst çene problemleri nedeniyle bazı estetik dokunuşlar yapılmaktadır. Çene estetikleri sonrası kişiler bir süre doktor kontrolünde olmaya dikkat etmelidir. Doktorun verdiği ağrı kesiciler zamanında ve uygun şekilde kullanılmalıdır. Ağız bakımına dikkat edilmeli ve ağız içerisi bol su ile çalkalanmalıdır. Çeneye darbe almamaya dikkat edilmelidir. Genellikle sert gıda tüketiminden kaçınılmalı ve daha yumuşak besinler tercih edilmelidir.

Eriyebilen dikişler tamamen kaybolana kadar kötü ortam koşullarından korunmalıdır. Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Isırma eylemi gerçekleştirilirken daha dikkatli olunmalıdır. Operasyonlardan hemen sonra daha çok sıvı gıdalar tercih etmeye özen gösterilmelidir. Çenede enfeksiyon ve sinir hasarları saptandığı durumlarda hemen doktorunuza başvurun. Ağız hijyeni çok önemli ve dikkat edilmesi gereken unsurdur.

Çene Estetiğinde Doktor Seçimi

Çene problemleri yaşayan ve çene estetiği yaptırmak isteyenlerin ilk olarak dikkat etmesi gereken konulardan biri doktor seçimidir. Operasyona karar verildiği andan itibaren iyi bir klinik belirlenmelidir. Seçilecek doktorun unvanı ve başarıları iyi şekilde araştırılmalıdır. Tecrübeli bir hekim seçmeye özen gösterilmelidir. İlgili ve güler yüzlü bir hekim seçilmelidir.

Hekim kişiyi bilgilendirerek ona güven vermeli ve tüm aşamaları detaylı şekilde aktarmalıdır. Güvenilir bir doktor seçilmeli ve iletişim konusunda yetenekli olmalıdır. Yüzün ve çenenin problemlerini teşhis ederek doğru bir tedavi ve operasyon süreci uygulamalıdır. Doktorun kullandığı ekipmanlar ve ortam koşulları steril olacak şekilde ayarlanmalıdır. Doktor hastasını dikkatli şekilde dinlemeli ve sağlık açısından tehdit oluşturmadığı süre zarfında isteklerine saygı göstermelidir.

Çene Kırığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Herhangi bir kaza sonucunda çenede meydana gelen kırılma, ameliyat ile düzeltilir. Bu ameliyat sonrasında bireyin konuşma, çiğneme gibi fonksiyonları düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi gerekir. Ancak ameliyat sonrasında belli bir iyileşme sürecinin yaşanmaktadır. Peki, bu süreç nasıldır? İyileşme sürecinde bireyi bekleyen sorunlar nelerdir?

Çene Kırığı Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalı

Çene kırığı ameliyatı sonrasında şunları yapmalısınız:

  • Ameliyattan sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Ancak bu fırçalamayı yaparken son derece yavaş hareket etmeli ve fırçanızın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Yumuşak gıdalarla beslenmelisiniz.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları eksiksiz şekilde içiniz.

Bunları yaptığınız sürece iyileşme süreciniz oldukça hızlı ve doğru bir şekilde ilerler.

Ankara çene estetiği ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?