Son Güncellenme Tarihi: 04.09.2024
İçindekiler

Horlama pek çok insanda yaşanan durumlar arasında yer almaktadır. İnsanların uyumaları esnasında burun ve dilin arka bölümündeki hava yolunun küçülmesiyle ve bu bölgede bulunan küçük dilin titreşimleri ile ortaya çıkan seslere horlama adı verilmektedir. Horlamalar günümüzde çok önemli sorunlar arasında yer almakta ve hatta ailesel anlaşmazlıkları dahi ortaya çıkarmaktadır. Bu horlama durumları ender olmayan durumlar arasında yer almaktadır. Horlama durumunun pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler aşağıdaki gibi listelenebilmektedir;

·       Vücudun kilolu yapıya sahip olması,

·       Üst solunum yollarında tıkanıklık,

·       Burun tıkanıklığı,

·       Sedatif veya uyku ilaç kullanımları,

·       Bademcik ve geniz etinin bulunması,

·       Boyun büyüklüğünün ve çapının normalden fazla olması,

·       Solunum yollarında kist veya tümör bulunması,

·       Alkol kullanımları,

·       Yumuşak damak, bademcikler, küçük dil gibi yapıların gerginliğinin azalması gibi pek çok neden insanların horlama sorununu yaşamasına neden olmaktadır.

Tıkayıcı Uyku Apnesi Nedir?

Tıkayıcı uyku apnesi insanların uyudukları esnada şiddetli şekilde horlama ile beraber küçük dil, yumuşak damak ve dilin arka bölümündeki hava yollarının küçülmesi veya tıkanması gibi durumlarda tıkayıcı uyku apnesi meydana gelmektedir. Daha kısa olarak anlatılmak istenirse eğer uyku anında insanların solunumlarının durması olayıdır. Bu durum genellikle aşırı kilolu insanlarda meydana gelmektedir. Bu durum günümüzde her 100 kişiden 5 inde görülmektedir. Bu 100/5 oranı en az olarak da nitelendirilmektedir. Hem aşırı kilolu hem de orta yaşlı erkeklerde bu durum çok sık şekilde yaşanmaktadır. Çocuklarda tıkayıcı uyku apnesinin görülmesi oranı ortalama olarak %10 seviyelerinde yer almaktadır.

Horlama ve Uyku Apnesi Hastalıklarının Tedavileri

Horlama ve uygu apnesi hastalıklarının tedavi edilmesi çok önemlidir. Aşırı kilolara sahip insanların her şeyden kilolarından kurtulmaları gerekmektedir. İnsanların alkol ve sigara kullanımlarında azalmaya gitmeleri de bu hastalıklara tedavi olarak yöntemler arasında yer almaktadır. Alerji ilaçları, uygu ilaçları ve psikolojik hapların kullanımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uyumadan önce ağır ve kalorili yemeklerden kaçınılmalıdır. Uygu pozisyonları da horlama ve uyku apnesi konusunda önemli noktada yer almaktadır. İnsanların sırt üstü yatması bu durumları tetikleyen ve daha sık görülmesini sağlayan uyku pozisyonları arasında yer almaktadır. İnsanların yan bir şekilde uyumaları horlama ve uyku apnesi hastalıklarının yaşanmamasını sağlamaktadır. Ayrıca geniz eti ve bademcik gibi durumlarda ve ameliyat edilmesi söz konusu olabilmektedir. Geniz etinin ve bademciklerin alınması insanların horlamalarını ve uygu apnesi hastalıklarının düzelmesini sağlamaktadır.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?