Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Kadında ve erkekte bulunan ter bezlerinin sayısı kadında fazla olmasına karşılık erkeklerde daha aktif bir şekilde çalışır. Özellikle yaz aylarında daha çok şikayet edilen bu durum aslında bedeninizin sağlıklı bir döngüde olduğunun anlaşılması için son derece önemlidir. Terleme konusunda neyin aşırı veya az olduğunu fark etmek adına yapılması gereken bazı kriterlere göre dikkat etmektir. Yaz aylarında terlemenin çok olup olmaması daha az doğruluk derecesi ile değerlendirilir. Ama yaz bitmesine rağmen aşırı terlemeye devam eden birinin bir iç hastalıkları hekimine kontrole gitmesi önerilir. Bunun altında yatan nedenin sağlıkla alakalı olma ihtimali beklediğiniz her geçen gün kadar artacaktır.

Hangi Hastalıklardan Şüphe Duyulur?

Terleme her insanda görülen bir durum olmasından dolayı fazla göz önüne alınmaz. Bundan dolayı da hastalıkla ilişkilendirilmesi konusunda geç kalınır. Oysaki altında yatan hastalıklar oldukça fazla olabilir. Bunun yanı sıra fazla terlediğini düşünen her insan için de hasta olduğunu söylemek doğru olmaz. Tedbirli olmak da çok önemlidir.

Üzerinde durulabilecek olasılıklar ise şunlar olabilir:

  • Akciğer rahatsızlığı,
  • Kan şekeri düşüklüğü,
  • C ve D vitamin eksikliği,
  • Kalp hastalığı,
  • Hormon dengesizliği,
  • Diyabet,
  • Tüberküloz,
  • Kanser,
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak sıralanabilir.

Olası değerlendirmeler bunlar üzerinden yapılacaktır. Terleme ile alakalı bir sorununuz olduğunda iç hastalıkları uzmanı ile görüşmekten çekinmemelisiniz.

Hafife Alınmasının Olası Sonuçları

Bahsedildiği üzere terleme denilerek üzerinde durulmayan veya olağan kabul edilen her durum belki de daha ciddi bir sorunun oluşmasına temel oluşacaktır. Terleme sırasında vücudun verdiği tepkilere de bakarak durumun normal olup olmadığını anlamak önemlidir. Ateş, nabzın hızlı atması veya diğer anormal sonuçlar hekime başvurma konusunda belirleyici olmalıdır.

Tedavi Nasıl Olur?

Tedavinin belirlenmesi için öncelikle hastalığın ne olduğuna bakılmalıdır. Hastalığın nedeni ve ilerleyen tablosuna göre tedavi de belirlenir. Bazen sadece hormonlarla alakalı bir durum da olabileceğinden dolayı bu konuda basit bir hormon ilacı kullanmak bile yeterli olacaktır. Gözden kaçırılmadığında ciddi bir hastalığın engellenmesi de sağlanabilir. Bunun için mutlaka takip edilmelidir.

İlaç veya Ter Bezinin Çıkarılması

Terleme şikayeti ile başvuran ve bu durumla alakalı yapılan değerlendirmeler sonucunda herhangi bir olumsuz tabloyla karşılaşılmayan hastaya ilk olarak terlemesini dengelemek adına ilaç tedavisine başlanır. Yapılan ilaç tedavisinin yanında hormonlar için de ilaç eklenebilir. Bunların sonuç vermesi beklenir. Beklenen sonuç alınmadığında cerrahi işlem yapılması gerekir. Bunun anlamı da ter bezinin cerrahi bir operasyon ile alınmasıdır.

Kolay ve etkili bir işlemdir. Ameliyat sonrasında rahatsız olunan bölgede terlemenin ciddi oranda azaldığı veya tamamen yok olduğu gözlemlenebilir. Tedavisi olan ve farklı yolları bulunan bir hastalık olmasından dolayı zaman kaybetmeden gözlemlemek ve doktora başvurmak gerekli olacaktır. Psikolojik olarak da rahatlık sağlar.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?